PE 30 SEPTEMBRIE NE VEDEM LA „NOAPTEA CERCETĂTORILOR EUROPENI” ȘI EXPOZIȚIA „CREAȚIA DESCHIDE UNIVERSUL”!

Pe 30 septembrie 2022, Universitatea Tehnică a Moldovei va adera la grandiosul eveniment european de celebrare a științei și cercetării – „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, desfășurat în cadrul proiectului GREEN SCIENCE AT THE SERVICE OF HEALTHY SOCIETY – GreenSCI, finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678.

Pentru desfășurarea celei de-a IX-a ediții a evenimentului UTM alocă cea mai mare „scenă” de care dispune – Parcul muzeu al tehnicii în aer liber din campusul academic Râșcani, aici fiind găzduite cumulativ două manifestații de anvergură desfășurate tradițional la UTM – Expoziția „Creația deschide Universul” și „Noaptea Cercetătorilor Europeni”. Totodată, evenimentul se va desfășura, în premieră, și la Bălți, în scuarul Universității de Stat „Alecu Russo” din str. Pușkin.

Expoziția „Creația deschide Universul” va include cele mai originale idei și inovații descoperite în cadrul proiectelor de licență, master și doctorat ale discipolilor UTM, vizitatorii având posibilitatea să descopere cât de interesantă este viața de student și ce beneficii are activitatea de cercetare. Iar în cadrul platformelor cultural-distractive vor putea să-și aplice aptitudinile în cadrul atelierelor de sculptură, pictură, arhitectură, design etc.

În cea de-a doua parte a manifestărilor, la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, participanții vor avea posibilitatea să savureze un excepțional Fashion Show cu tematică ECO; expoziția-concurs foto „Biodiversitatea din jurul tău”, competiția de robotică „Provocările Planetei Verzi”.

Expoziția „Creația deschide Universul” și concursul de robotică „Provocările planetei verzi” sunt organizate cu suportul proiectului Scientix4, în cadrul căruia Universitatea Tehnică a Moldovei este Punct Național de Contact.

Vor fi organizate multiple activități interactive pentru copii, dar și un excepțional Open Science Café, în cadrul căruia cercetătorii vor sta la dispoziția publicului larg, dar și EU Corner cu participarea Punctelor Naționale de Contact ale Programului Orizont Europa și a beneficiarilor diverselor proiecte europene. Nelipsite din program vor fi și „Noaptea Ușilor Deschise la Planetariul și Observatorul UTM” și „Noaptea Ușilor Deschise în laboratoarele de cercetare (Bălți)”, evenimentul culminând cu prestația muzicală a îndrăgitului interpret Pasha PARFENI.

Evenimentul își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și oamenii de știință cu experiență, să elucideze impactul pe care cercetarea și inovarea îl au asupra vieții de zi cu zi și să trezească  interesul tinerilor pentru specialitățile inginerești și a le deschide accesul la facultățile UTM.

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!