COSTUMUL POPULAR – VALOARE NATIONALA

În data 15.11.2018, ora 13.00, în cadrul Facultății Textile și Poligrafie,  studenții grupei TDCT-171, cu suportul doamnei Stela Balan, conf. univ. dr. și al doamnelor bibliotecare ale facultății Eugenia Nicoară și Ludmila Crețu, au organizat o manifestație cu genericul: ,,Valoarea costumului popular în sec.XXI”, la care au fost prezentate rezultatele activității de cercetare a studenților în cadrul unității de curs Istoria costumului.

Pentru poporul moldovenesc costumul popular este  un certificat de aptitudini, istorie și mândrie. În sec XXI, când se fac tot mai multe descoperiri, invențiile tehnicii lasă în umbră tradițiile populare. Dar costumul popular este un monument de artă, care s-a păstrat, a dăinuit prin veacuri, datorită farmecului și autenticității. Datoria fiecărui om de pe aceste meleaguri este de a păstra și transmite aceste valori generațiilor următoare, și nu în ultimul rând aceasta sarcina le revine designerilor și specialiștilor din domeniul modei. Chiar și în sec. XXI, când moda este foarte sofisticată, pe podium urcă modele cu trăsături și elemente folclorice.

Studenții grupei TDCT-171 au readus în actualitate costumul popular din nordul, sudul, centrul Moldovei în incinta Facultății Textile și Poligrafie. Prin prezentarea modelelor confecționate de harnicele studente, cât și prin comunicările interesante despre costumele pentru femei și bărbați, purtate de oamenii acestor locuri, s-a urmărit trezirea interesului, mândriei și necesității de a păstra și promova această valoare națională – costumul popular.